a
hello
Sorry, no posts matched your criteria.

Vzhůru do horských průsmyků: Porschem do Alp a zpět

S Jakubem Hanusem o půjčování supersportů, zdolávání alpských sedel i jeho sedmileté zastávce ve Švýcarsku.

Za volantem supersportu brázdíte alpské serpentýny, zastavíte se na skvělý oběd v místě, odkud dohlédnete až k moři, a při západu slunce si dáte sklenku v provensálském stylu. Máte husí kůži? Jakub Hanus a jeho agentura Ricard & Bonette nabízí zážitkové výlety všem milovníkům rychlých aut a vysokého standardu. O klienty se postará od A do Z – ubytuje vás, zajistí supersportovní auta nejnovější generace, naplánuje itinerář trasy a vypraví vedoucí vozidlo, které vám přes vysílačku hlásí, co se děje na silnici před vámi, takže vy si můžete nerušeně užít řízení. Bon voyage!

O klienty se postará od A do Z, takže vy si můžete nerušeně užít řízení. Bon voyage!

Jakube, vaše práce je snem snad každého malého kluka. Klienty na výpravách osobně doprovázíte. Jaká je vaše nejmilejší trasa?

K tomu směřuje i název naší agentury. Můj společník Vladan Hájek je velký milovník okruhového ježdění, jeho největší zážitek byla jízda ve formuli 1 na francouzském okruhu Paul Ricard – proto Ricard. A já jsem Bonette, protože se rád projíždím ve sportovním autě po okreskách nebo v alpských průsmycích, nahoru dolů z kopce, zatáčky… A to reprezentuje nejvyšší zpevněná alpská cesta Col de la Bonette ve Francii. Jsme takový Jekyll a Hyde.

Máte to hezky rozdělené. Jak jste se vlastně s Vladanem Hájkem, majitelem butiků v Pařížské, milovníkem kol, aut a cestování, dali dohromady?

Dlouhá léta jsem pracoval v marketingu, v reklamních agenturách a už mě to trochu omrzelo. Chtěl jsem si zkusit něco na druhé straně, na té klientské. Ale vůbec jsem nevěděl co. Jeden společný známý mě propojil s Vladanem Hájem, který tehdy rozjížděl české zastoupení švýcarské půjčovny luxusních aut Elite Rent-a-Car a hledal někoho, kdo mu s tím pomůže. Vyslechl jsem si ho a přišlo mi to moc zajímavé, líbila se mi ta kombinace marketingu, obchodu, operativy, ale nevěděl jsem nic o autech. A on mi na to řekl: To se zamiluješ.

A zamiloval jste se.

Opravdu jsem nikdy nebyl dítě, kterému by doma na stěně visely plakáty Lamborghini nebo Ferrari. Vlastně mi auta byla jedno, bral jsem je jako dopravní prostředek, který mě dostane z bodu A do bodu B. Ale Vladan měl pravdu. Když jsme pořídili první Porsche, měl jsem ho přistavit klientovi. Sedl jsem si za volant a nemohl najít zapalování. Nevěděl jsem, že ho má na levé straně, takže jsem mu musel zavolat. Když jsem konečně nastartoval, rozezněl se ten šestiválec boxer, viděl jsem ikonickou kapotu, vypouklé blatníky, sportovní posed. Naskočila mi husina a řekl jsem si: Tohle je fakt dobrý.

Půjčovně se dařilo, ale pak přišel rok 2008 a finanční krize.

A pronájem sportovního luxusního auta se stalo absolutně zbytnou položkou. Projevilo se to na objemu objednávek a mě to mrzelo, protože jsme na tom tři roky makali, dařilo se nám… Přemýšlel jsem, co budu dělat. Napadlo mě, že by se mi líbilo dělat marketing přímo pro Elite Rent-a-Car, protože ho měli upřímně hrozný. Zvedl jsem telefon, zavolal majitelce do Ženevy, jestli by s tím nechtěli pomoct. A ona na to k mému překvapení, že je to skvělý nápad.

A stěhoval jste se do Švýcarska. 

Toužil jsem po nějaké zahraniční zkušenosti. Rok jsem pracoval v pobočce v Curychu a pak přímo v sídle společnosti v Ženevě jako marketér, pomáhal jsem se zviditelněním. Všiml jsem si, že klient, který si půjčí třeba Ferrari se ptá: Doporučte mi, kam s tím autem mám jet. Já jsem o volných víkendech projížděl okolní kopce, zajížděl jsem i do Francie a Itálie, protože na švýcarských dálnicích si kvůli rychlostním limitům se sportovním autem moc neužijete. Navíc třeba Ferrari je fantastické v zatáčkách na technické ježdění, stačí vyjet na horská sedla v okolí Ženevy. Říkal jsem si, proč vlastně neprodáváme jako malou přidanou hodnotu i itinerář, přednastavenou navigaci s vyznačenými místy, kde si dát kávu, dobrý oběd nebo kde je pěkná vyhlídka na fotku s autem? Zkusili jsme to, lidem se to líbilo a neměli problém připlatit si těch 100 franků. Začali se na nás obracet korporátní klienti jako banky, jestli bychom jim neuspořádali vyjížďku pro VIP zákazníky. A tak to začalo. Dali jsme dohromady sportovní auta propojená vysílačkami s vedoucím vozidlem, aby řidiči měli přehled, co se děje před nimi a mohli si na přehledných úsecích užít vozovku v celé šíři.

Všiml jsem si, že klient, který si půjčí třeba Ferrari se ptá: Doporučte mi, kam s tím autem mám jet.

Jak jste pak tento byznys přenesl do Česka?

Narodil se nám syn a manželce se ve Švýcarsku nelíbilo, chtěla domů. Tak jsme se vrátili a já se zase ozval Vladanovi, jestli něco nevymyslíme. Řekli jsme si, že těch sedm let mého know-how a zážitků ze Švýcarska se dá přetransformovat do zajímavého neotřelého konceptu. A teď už naše agentura funguje osmým rokem.

Později jste přizvali jako společníka ještě Jiřího Mareše, spolumajitele firmy Livesport poskytující rychlý výsledkový servis sportovních utkání. Jak se k vám dostal?

Jiří je velký autíčkář, milovník Porsche, byl s námi na jedné akci, kterou jsme pořádali. Slovo dalo slovo a domluvili jsme se, že nám poskytne kapitál, který jsme potřebovali na přežití během covidu. Ten nás coby podnikatele v oboru eventů a cestování úplně zmrazil.

Teď už jste zpátky v plné síle. Co všechno vlastně máte v nabídce?

Nabízíme balíčky s předem daným programem, jak na silniční ježdění, tak na závodních okruzích. Vždy se účastní maximálně deset dvanáct lidí, kteří se většinou neznají, ale během pobytu vznikne skvělá parta. Oblíbené jsou vyjížďky do Přímořských Alp, nebo jízda s F1 na okruhu Portimao v Portugalsku, což je čtyřdenní pobyt spojený s plavbou na jachtě a samozřejmě highlightem je celodenní program na okruhu a ježdění ve Formuli 1. Spolupracujeme i s bývalým pilotem F1 Tomášem Engem, který naše klienty na okruhu tomto koučuje. Jezdíme třeba i na festival rychlosti v anglickém Goodwoodu, což je závod a zároveň nádherná přehlídka historických i současných strojů, kde máte v neformálním prostředí možnost potkat se s hvězdami motosportu. Teď máme novinku Black Forest Tour, lifestylový výlet s vlastními auty přes Černý les v Německu. Někdy se nám totiž stane, že klienti si během našich výletů zkouší různé supersporty, do některého se zamilují, koupí si ho a pak chtějí jezdit v něm. Kromě předem daných balíčků připravujeme i individuální programy na míru.

Při jaké výpravě jste se organizačně nejvíc zapotil?

Určitě hned u té první, to byl křest ohněm. Pro korporátního klienta, velkou pojišťovnu, jsem organizoval akci v Itálii pro čtyřicet lidí a dvacet aut. Letěli jsme do Bologni, měli jsme tři dny v Toskánsku, a poté jsme trajektem přeplouvali na Elbu. Tehdy jsme ještě neměli v autech vysílačky, ani navigaci, myslel jsem si, že se vždycky na silnici uvidíme. Nikoliv, auta jsme ztráceli po cestě. A trajekt na Elbu bylo peklo. Na lodi parkují vedle sebe osobní i nákladní auta, může se stát, že z auta vyskočí dítě a opře vám dveře o Ferrari. Říkal jsem: Tohle jestli se nám stane, tak se nedoplatíte na spoluúčasti. Klient na to, ať pronajmeme celý trajekt…To byly časy ☺ Nakonec to dopadlo dobře, všichni přežili, dojeli, ale strašně jsem se zapotil.

Pro své klienty připravujete také populární kvízy, kde vítěz dostává rukavice Engelmuller. Proč?

Sám rukavice Engelmuller miluji, nemám tedy ty řidičské, protože soukromě jezdím v Mercedesu V-Class, což je taková polododávka, ale mám jejich zimní verzi s měkkoučkým kožíškem, které krásně hřejí. A ano, rukavice věnujeme vítězi našeho kvízu, který děláme většinou druhý večer výletu. Vždycky máme deset dvanáct otázek, třeba na téma 75 let Porsche, účastníci se i něco dozví, pobaví se. A rukavice jako cena pro milovníky aut potěší. Mimochodem právě setkávání s klienty mě na mé práci baví nejvíc, jsou to vždy velmi zajímaví lidé.

Kolik takový výlet s vámi stojí?

Pohybujeme se v širokém rozmezí, od 30 do 300 tisíc. Ta nižší částka odpovídá třeba jednodennímu programu s tréninkem na Red Bull Ringu, vyšší několikadennímu balíčku s plným servisem v Monaku v rámci Velké ceny. 

Chystáte nějaké novinky?

Chceme se víc zaměřit na zimní věci, protože to nás hodně baví – testování lyží, heliskiing, expedici po Laponsku… 

Na začátku jste říkal, že jste se do aut zamilovával postupně. Máte už nějakou srdcovou značku?

Mám rád Ferrari, to ve mně vždy budí emoce, ale koupil bych si Porsche 911. Je perfektní na okruhu i na okresních cestách, můžete s ním jezdit po městě, po dálnici. Mám dvě malé děti, tak bych je zvládl posadit dozadu, protože nabízí konfiguraci dva plus dva i malý kufr. Samozřejmě se mi líbí ikonický design, který se po dobu 75 let v podstatě nezměnil.